Libanesiska spenatpiroger

Mina spenatpiroger (eller rättare sagt libanesiska fatayer) blev så bra att mina två tidigare misslyckanden i dag är förlåtna. I stället för att fritera så stoppade jag in dom i ugnen. Först trodde jag dessa skulle bli en total katastrof för jag tyckte fyllningen luktade konstigt, men de smakade fantastisk och degen fick en superb konsistens. Jag gjorde ytterligaren en sats efter den första eftersom de var så goda att jag nästan åt upp alla.
 
Jag använde detta recept:

Deg:
300 g vetemjöl
10 g jäst
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk smör
1/2 dl matolja
1 ägg

 

eller: färdig filodeg

 

Fyllning:
150 g färsk spenat
(1/2 tsk summak, libanesisk krydda)
1 citron, saften av
1/2 tsk salt
1 rödlök
1 krm chilipulver
2 msk olivolja

 

Först blandade jag ihop degen i matberedare och stoppade den i kylskåp 30 min. Medan jag väntade hällde jag lite olivolja i en stekpanna och när den blivit varm hällde jag i fint hackad rödlök och hackade spenatblad. När det började se klart ut kryddade jag. Jag tog sedan ut degen ur kylskåpet, kavlade ut och tog ett glas för att få ut cirklar och la en klick fyllning i mitten, vek och klämde i kanten. In i kylskåp 30 minuter och sedan in i ugnen på 225 grader tills de blir gyllenbruna.
 
Och så här ser de ut:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0